DCL Nedir, Nerelerde Bulunur?

DCL Nedir, Nerelerde Bulunur?

DCL Nedir, Nerelerde Bulunur?

DCL Nedir?

Yapılandırılmış Sorgu Dili’nin yani SQL sisteminin bir alt kümesidir DCL. DCL’nin açılımı ‘’Data Control Language’’ in baş harflerinden oluşur. Bu açılımın dilimizdeki karşılığı ‘’Veri Kontrol Dili’’ olarak karşılanır. DCL Nedir? Nerelerde Bulunur? soruları alana meraklı olan kişiler için cevabı kesinlikle bilinmesi gereken sorulardır.


DCL Nerelerde Bulunur?

DCL, ortada var olan bir veri tabanı ile ilişkili rollerin ve kullanıcıların izinlerini değiştirmek için kullanılır. Yani bu demektir ki var olan verilere erişim yetkileri düzenlenebilir ve DCL bu amaç için kullanılır. 


DCL Kullanım Alanları

DCL bilinmesi gereken SQL alt kümelerinin en basiti ve kullanımı en kolay olanıdır. Çünkü bu sistem içeriğinde sadece üç komut bulundurur. DCL nedir? Bilinmesi için bulundurduğu üç temel komutunu bilmek gerekir. Bu komutlar anlaşılması ve uygulanması kolay temel komutlardır. Bu üç temel komutu şu şekilde tanıyabiliriz: 


Grant: Belirli olan kişiye ya da var olan gruba veriyi kullanma ve komut çalıştırma izni sunar.

Deny: Gerekli olan işlemleri yapmak için sunulan izinleri kısıtlar ya da kaldırır

Revoke: Sunulan bütün izinleri iptal eder.


Bu üç temel komutu anlayarak ve kullanarak birçok veri üzerinde DCL işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Yani DCL ne işe yarar? diye düşünüldüğünde bunun net olarak cevabı belirli bir kullanıcı ya da belirli bir gruba veri tabının da belirtilen nesnelere erişim ayrıcalığı verilmesi işlemidir.

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Web Sitemiz ❤️ Doruk Hosting ve Bilişim Teknolojileri A.Ş. Tarafından Özenle Barındırılmaktadır