Javascript Nedir, Neler Yapılır?

Javascript Nedir, Neler Yapılır?

Javascript Nedir, Neler Yapılır?

Javascript Nedir?

Javascript web sayfalarının hayata geçirilmesini sağlayan, etkileşimli hale getirebilmek için yararlanılan güçlü bir programlama dilidir. Bu olmaksızın internet siteleri düz metin ve resimler biçiminde kalacaktır. Aynı şekilde Google Maps de basit bir harita şeklinde görülecektir. Dolayısıyla bu özelliği bakımından büyük bir önem taşır.


Ancak her ne kadar başlangıçta bu amaçla tercih edilse de zaman geçtikçe oyun ve mobil uygulama geliştirme gibi amaçlarla da sıkça kullanılır olmuştur. Öğrenilmesinin kolay olması nedeniyle büyük bir avantaj sunar.

Ayrıca istemci ve sunucu tarafında, Javascript motoru bulunan herhangi bir cihazda yürütülebilmesi büyük bir artı kazandırır. Sahip olduğu karmaşık özellikleri, web’te kolay bir şekilde uygulamaya yardımcı olur. Sunucu etkileşimlerini ve yanıt sürelerini azalttığı için kullanıcı deneyimini en üste çıkartır.


Javascript Kullanım Alanları Nelerdir?

Bu soru için verilebilecek cevaplar odlukça geniştir. Ancak ilk dönemlerinde yalnızca browser tarafında çalışmıştır. Front End denilen, görüntü ve tasarımlar katmanında; sayfayı dinamik bir yapıya sokmak için tercih edilmiştir.

Ancak zamanın ilerlemesi ile beraber, React Native ve Phonegap gibi yapılar sayesinde Javascript programlama dilinde mobil uygulama geliştirme mümkün hale gelmiştir. Bu durum masaüstü uygulamalar için de geçerlidir.


Javascript Hangi Avantajlara Sahiptir?

Javascript özellikleri nedir oldukça geniş kapsamlı artılara sahiptir. Bunlar ana hatları ile beraber şu şekilde gösterilebilir;

  1. Esnek ve işlevsel yapısı vardır.
  2. Diğer programlama dilleri ile  bağlantı kurmaya olanak tanır.
  3. Geliştirici desteği oldukça büyüktür.
  4. Günümüzde farklı alanlarda kullanımı mümkündür.

Bunun yanı sıra kullanımı ve öğreniminin kolay olması da büyük bir fırsat sunmaktadır.


Javascript Neden Tercih Edilmektedir?

Javascript günümüzde internet dünyasını farklı alanlarında göze çarpmaktadır. Javascript projeleri kişilere geniş bir çözüm önerisi sunmaktadır. Bunun yanı sıra şu özellikleri de onu popüler yapmaktadır;

  1. Diğer yazılım dilleri ile karşılaştırıldığında daha hızlıdır.
  2. İnteraktif oluşumlarının yardımıyla ziyaretçilerin ilgisini çekmeye yardım eder.
  3. Javascript kullanarak, input değerlendirilebilir.
  4. Javascript farklı platform ve tarayıcılarda çalışabilir.
  5. Belirli web sayfası unsurlarıan göre ya da özel durumlara göre düzenlemesi mümkündür.
  6. Derleyici kullanmaya gerek kalmaz. Zira tarayıcılar HTML ile yorum gerçekleştirir.

Bu gibi özellikleri, Javascript’in her geçen gün daha fazla projede göze çarpmasına neden olmaktadır.


Java ve Javascript Aynı Mı?

Her ne kadar aynı gibi düşünülse de java ve javascript aynı mı sorusunun yanıtı hayır olacaktır. Zira Java nesne yönelimli bir programlama dilidir. Javascript ise bunun aksinenesne tabanlı bir betik dilidir. Java statik, Javascript ise dinamik şekilde yazılmaktadır.

Bu gibi farklılıklar arttırılabileceği için her iki programlama dilinin birbirinden ayrıldığı görülmektedir.


Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Web Sitemiz ❤️ Hayal Host İnternet Ve Bilişim Teknolojileri San. Tic. Ltd. Şti. Tarafından Özenle Barındırılmaktadır